איך לבחור מגבר / רסיבר

איך לבחור מגבר / רסיבר
 
המגבר הוא זה שמקבל את אות השידור מהנגן ומעבד אותו לכדי תוצאה סופית שאותה אנו שומעים כסאונד ברמקולים שצירפנו למערכת. כיום מגברים גם יכולים לשפר את איכות התמונה ולכן חשוב להכיר את הנתונים המתקדמים יותר שהם מציעים. בראש ובראשונה חשוב לדעת שלא גודל המגבר ולא העיצוב ה"היי טקי" שלו הם אלו שמעידים על איכותו.
 
מגבר איכותי יהיה מורכב מחלקים חשמליים ואלקטרוניים איכותיים ומעבר ליכולתו להגביר את הצליל לעוצמות מרשימות הוא יוכל כמובן לשמור על צליל נקי מעיוותים ועל אפשרויות רחבות של התאמת הצליל לכל סגנון של מוסיקה ולכל רגישות של אוזן. במדריך תמצאו גם את המילה "רסיבר" מאחר וברוב המגברים יש מקלט רדיו שהופך אותם ל"רסיבר" (בעברית – "מקלט").
 
מגבר
 
אילו נתונים צריך לבדוק
 

נתחיל עם הנתונים הטכניים שויתור עליהם משמעו צליל מעוות, וחוסר הנאה לא רק ממוסיקה אלא גם מסרטים ותכנים אחרים.

SNR - יחס אות לרעש

מדידת יחס בין הצליל לבין רעשי הרקע שהמערכת מייצרת. 100dB ומעלה יעידו על התמודדות טובה עד מצוינת עם רעשי רקע (dB הן יחידות עוצמת הצליל שאנו נחשפים אליהן בעת השמיעה).

Total Harmonic Distortion - THD

זהו אחוז העיוות של המגבר. מדובר במידה שמוצגת במאיות האחוז ולעתים בעשיריות. ככל שהאחוז יהיה קטן יותר כך העיוות יהיה מינימאלי יותר ולא יפגע באיכות השמיעה.

Dynamic Headroom

פיצוץ בסרט או סאונד עוצמתי בקטע מוסיקלי למשך מספר רגעים דורשים יכולת של המגבר להציג את הווליום הגבוה בצורה איכותית גם אם מדובר בזמן קצר. רסיבר איכותי יהיה בעל 3dBפחות או יותר ויוכל להכפיל עוצמה בזמן הנכון בדרך ליציאת סאונד המתאים לאופי השידור בלי עיוותים.

מעבד אות דיגיטלי - DSP

בכדי לשפר את חוויית השמיעה רסיברים שונים מציעים תבניות קול מובנות. כך מדמה המגבר סאונד בהיכל אופרה או באצטדיון של הופעות חיות. בנוסף אפשר לשחק עם האקולייזר לשינוי התבנית או לשמור עליה קבועה. 10 אפשרויות הדמיה ומעלה מעידות על מגבר חדיש יותר.

כוונון ידני

לעתים אפשר למצוא מגברים עם אפשרות לכיוון עדין יותר (fine tuning) של הסאונד, במקום שימוש באקולייזר. כך שולטים בתחומי התדרים בצורה נוחה מעט יותר.

System Calibration אוAuto Calibration

אפשרות כיול ידנית או אוטומטית של מערכת קולנוע ביתי בהתאם לחדר שבו אתם צופים או מאזינים בתכנים שלכם.
רסיבר

חשיבותו של פענוח צליל היקפי

כיום אנו לא רק צופים בסרט שנרכש או הושכר אלא גם בתכנים רבים ברשת האינטרנט שחלקם מגיע בקידודים מתקדמים יותר לעתים. לכן לפענוח הצליל ההיקפי שמציג לנו סאונד ב-360 מעלות יש חשיבות רבה. פענוח רחב יותר מאפשר הוספה של רמקולים למערכת והפרדת הצלילים בצורה מדויקת עוד יותר. בנוסף, אפשר ליהנות מצליל מתקדם יותר המתאים לעידן הדיגיטלי שבו אנו חיים כיום. גם אם שמות המפענחים השונים מעט "מפוצצים" או מסובכים אין מה להיבהל אלא רק להבין את היכולות שלהם בכדי ליצור לעצמכם מערכת קולנוע ביתי איכותית. בעת הניסיון להבנת המפענחים תתקלו במושגים שקשורים לרמקולים לכן אם משהו לא ברור תוכלו לדפדף מטה אל החלק שעוסק ברמקולים ולהבין את החלוקה לערוצים השונים ואת יתרונותיה.

  • Dolby Pro Logic – חלוקה בסיסית ל-4 ערוצים. שימו לב שלמרות שהמערכת דורשת מינימום 5 רמקולים, שני הרמקולים האחוריים יקבלו ערוץ אחד ולא יפרידו את הצליל ביניהם.
  • Dolby Pro Logic II– המרה מסטריאו רגיל ב-2 ערוצים לצליל היקפי של 5.1 ערוצים. מי שיש לו קלטות וידיאו ישנות יכול ליהנות מכך. Dolby Pro LogicIIX ימיר את הסאונד ל-7.1 ערוצים.
  • (Dolby Digital (AC-3 – צליל היקפי של 5.1 ערוצים. כל רמקול אחורי מבין השניים מקבל ערוץ שמע נפרד ואפשר לחבר גם "סאב וופר" בכדי לשמוע את הדף הפיצוצים בסרט או את ה"בסים" הנהדרים בסוגי מוסיקה שונים. עם Dolby Digital EX תוכלו להוסיף גם רמקול סנטר מאחור וליהנות מ-6.1 ערוצים.
  • DTS – יכולת גבוהה יותר מאשר ב"דולבי דיגיטל" שהצגנו לעיל. אך חשוב לדעת שלא כל סרט תומך בפורמט זה.
  • THX – נתון חשוב של פורמט המאפשר חלוקה של הערוצים בכדי ליצור תחושה מציאותית יותר בעת הסרט.

משיגים תמונה טובה הרבה יותר

מאחר ואנו חיים בעולם של תכני HD הרי שאנו מתחילים להתרגל לאיכות תמונה גבוהה. לכן ניתן להרכיב כיום מערכת קולנוע ביתי שבה הרסיבר מאפשר שיפור של איכות התמונה. זאת בזכות המרת אות הוידיאו שמגיע דרך חיבור מתאים. תוכלו אפילו למצוא מגברים שיהפכו אות וידיאו בסיסי לשידור ברמות גבוהות, לעתים אף קרוב מאוד לרמה של HD (הפרדה גבוהה של נתונים).

חיבורים הם דבר חשוב בכל רסיבר/מגבר

המגבר הוא לב המערכת ולכן הוא יכול להציג איכות גבוהה מאוד אם אפשר לחבר אליו כמה שיותר מכשירים שחלקם יהיו אף מתקדמים ביותר. כמה שיותר אפשרויות קיימות לחיבור מכשירים מגוונים יהפכו את המערכת למרכז בידור מרשים. להלן אפשרויות החיבור שחשוב למצוא במגבר.

  • קואקסיאלי – העברת אודיו דיגיטלי (CD או DVD)
  • אופטי – שיפור החיבור הקואקסיאלי (יש לקנות כבל מעט יקר יותר).
  • פונו – הגיע הזמן לחבר את הפטיפון הוותיק שיש לכם בבית.
  • סאב וופר – ברוב המגברים מדובר רק ביציאה ולא באפשרות הגברה של ה"סאב וופר" מאחר והשליטה עליו נמצאת ברמקול עצמו.
  • S-Video – להעברת וידיאו בלבד באיכות טובה.
  • Component – להעברת וידיאו איכותית יותר.
  • DVI – חיבור איכותי לוידיאו בלבד שמיועד למכשירים מתקדמים אחרים בעלי יציאה דומה.
  • HDMI – מעביר גם וידיאו וגם אודיו באיכות גבוהה ובקלות רבה. תומך גם ב-HD.
  • FireWire – חיבור למכשירים דיגיטליים כמו מצלמות וידיאו דיגיטליות וכד'.
  • נגני ניידים – החדשנות של רסיברים שונים מגיעה בזכות האפשרות לחבר נגן נייד (בעזרת כבל או דרך תחנת עגינה למשל).
  • RS-232 – דגמים מתקדמים יאפשרו חיבור ייעודי למחשב שלכם.
דלג לתוכן מרכזי