אמצעי מניעה – גלולות

אמצעי מניעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אמצעי מניעה

אמצעי מניעהאמצעי מניעה

במשך אלפי שנים משתמשים בני האדם באמצעי מניעה על גלגוליהם השונים. עוד בטרם התפתחו השיטות המודרניות, אולתרו שיטות שונות ומשונות שלכולן מטרה זהה: למנוע היריון בלתי רצוי. במשך עשרות בשנים היו שטיפות נרתיקיות אמצעי המניעה המקובל של נשים. אמצעי המניעה הגברי, הקונדום, הוכנס לשימוש רק במהלך המאה השש-עשרה.

אמצעי מניעה נפוצים:

גלולות למניעת הריון
התקן תוך רחמי
שיטות טבעיות
קונדום נשי
דיאפרגמה
ניתוחים
חומרים קוטלי זרע
כובעון צווארי
היום שאחרי – אמצעי מניעה לאחר מעשה
מדבקה למניעת הריון

גלולות – אמצעי המניעה הנפוץ ביותר

נשים רבות מקבלות לידן את האחריות להריון שלהן בכוחות עצמן באמצעות הגלולה נגד הריון. שימוש נכון ועקבי בגלולות מאפשר את מניעת ההריון האפקטיבית ביותר. מלבד זאת, לגלולה יש יתרונות נוספים: היא מסדרת את המחזור החודשי, עוצרת את איבוד הברזל, מסדירה טסטוסטרון ומביאה להפחתה של הדימום הווסתי.

הגלולות עוזרות בהגנה מציסטות פונקציונליות בשחלה, ואף קיימות ראיות לכך ששימוש שנעשה בגלולות משולבות גורם להפחתה של הסיכון לחלות במחלת סרטן רירית הרחם ובמחלת סרטן השחלות.

עם זאת, ככל שהמינון של האסטרוגן בגלולה יותר גבוה , כך עולה השכיחות למחלות כמו: אוטם שריר הלב, שבץ מוח, אבנים בכיס המרה, יצירתם של קרישים בכלי הדם וגידולי כבד שפיריים.

כמו כן, השימוש בגלולות עשוי להביא לירידה בחשק המיני, ככל הנראה בעקבות רמה בלתי משתנה של הורמוני המין שהגלולות מספקות לגוף, לעומת הרמה שמשתנה בצורה טבעית.

ישנן גלולות שמספקות הגנה במקרי חירום במה שמכונה: גלולת היום שאחרי. בוודאי ששימוש בגלולות באופן קבוע יותר אפקטיבי במניעת הריון, אולם האפשרות שקיימת לשימוש בגלולות במקרי חירום היא בעלת יתרון משמעותי.

גלולת היום שאחרי (פוסטינור) עוצרת את השתרשותה של הביצית המופרית בתוך רחם, במידה שלפני כן התרחש ביוץ והתקיימה ההפרייה.

גלולות למניעת הריון

במהלך השנים נוצרו יותר ויותר מיתוסים על גלולות נגד הריון – גורמות להשמנה, פוגעות בפוריות ועוד, ולמרות זאת גלולות למניעת הריון נחשבות לאחד מאמצעי המניעה היעילים והנפוצים הקיימים כיום למניעת הריון. גלולות למניעת הריון מכילות לרוב שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון, ולעתים פרוגסטרון בלבד – שני ההורמונים הנשיים העיקריים בגוף.

נטילת הורמונים אלה משפיעים בדרכים שונות על גוף האישה. ראשית, הגלולות מונעות את הביוץ – יציאת הביצית מהשחלה אחת לחודש.בנוסף, ההורמונים שבגלולה משנים את הרכב הריר בצוואר הרחם המחבר בין הנרתיק והרחם ואף משנים את עובי רירית הרחם עצמה, המצפה את פנים חלל הרחם.

קצת מעבר למניעת הריון

מעבר להשפעת האסטרוגן והפרוגסטרון על מערכת הרביה, השפעותיהם ניכרות גם באיברי הגוף השונים. הורמוני המין הנשיים משפיעים על העצם, הדם ומערכת קרישת הדם, העור, הכבד, ועוד.

במרבית המכרעת של הזמן השימוש בגלולות למניעת הריון הוא בטוח ואף טומן יתרונות רבים. אחד מהיתרונות הבולטים הוא יכולתן של הגלולות להפחית משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן השחלה.

הגלולות מפחיתות את דימום הוסת ובכך מקלות ומונעות אנמיה על שלל סיבוכיה ושימוש בהורמונים לאחר חדילת הוסת אף מונע שברים בעצמות ובחוליות.

עם זאת, ישנם מקרים חריגים בהם השימוש בגלולות הריון אינו מתאים ואף יכול לסכן את בריאות האישה. אחת לכמה זמן עולה לכותרות הנושא של הפסקה של השימוש בגלולות למניעת הריון ומעורר הדים נרחבים. הדבר מטריד את שלוותן של נשים רבות הנוטלות גלולות למניעת הריון. עם זאת, סיבוכים נדירים אלה ניתנים למניעה. כיצד?

מתי יש לנקוט בזהירות בשימוש בגלולות למניעת הריון?

לגלולות למניעת הריון סיבוך עיקרי נדיר אך קטלני – הן מעלות את הסיכון למצב של קרישיות יתר של הדם. מצב שכזה של קרישיות יתר עלול להוביל לקרישי דם ברגליים, לתסחיפים לריאות, ואף לאוטם של הלב, כאשר הסיבוך המפחיד מכולם הוא קריש דם במוח.

סיבוכים אלו אינם מופיעים באופן שגרתי, אלא בעיקר בנשים עם גורמי סיכון: נשים שלהן נטיה קודמת לקרישת דם.

מהן קבוצות הסיכון?

נטיה לקרישיות יתר של הדם יכולה להיות מולדת או נרכשת. הפרעות מולדות לקרישיות יתר של הדם עוברות לעתים במשפחה, דבר היכול לסייע באבחנה מוקדמת של המצב ובכך למנוע סיבוכים הנובעים מחוסר אבחון.

לשם אבחון מצבים אלה, על הרופא והאישה לברר טרם נטילת הגלולה למניעת הריון האם ידוע כי לאישה נטיה לקרישיות יתר. רמזים לכך עשויים להמצא במשפחתה של האישה.

קבוצה נוספת של נשים הנמצאות בסיכון לקרישיות יתר וסיבוכיה הן נשים מעשנות. עישון הוכח כמעלה סיכון לקרישיות יתר תחת נטילת גלולות למניעת הריון. הסיכון מוגבר עוד יותר בנשים מעשנות בנות 35 ומעלה.

עישון אינו הדבר היחיד העשוי להגביר סיכון. גם עודף משקל והשמנת יתר עשויים להביא לנטיה מוגזמת לקרישיות, ובייחוד תוך כדי נטילת גלולות למניעת הריון. כך גם רמה גבוהה של שומנים וכולסטרול בדם, המלווים לעתים קרובות השמנת יתר, אך עשויים גם להופיע ללא עודף משקל.  להרחבה: גלולות בפעם הראשונה

רק גניקולוג יכול לבצע התאמת גלולת למניעת הריון.

אמצעי מניעה נוספים:

זריקה למניעת הריון

בשנת 2010 הותרה לשימוש סיאנה – זריקה נגד הריון. הזריקה מתאימה לכל אחת שמעוניינת במניעת הריון בטוחה.

דיאפרגמה

לפני 97 שנים הומצאה הדיאפרגמה, אך רק לפני כשלושים שנה נכנסה יותר לשימוש וגם אז השתמשו בה רק כ-25%-20% מכלל הנשים שקיימו יחסים. דיאפרגמה הינה כיפה שעשויה מגומי או מסיליקון והיא מוחדרת לנרתיק בכדי ליצור חיץ בין הזרע לבין צוואר הרחם. הדיאפרגמה בשימוש נכון אפקטיבית בכ- 95% מהמקרים.

התקן תוך רחמי

אמצעי בטוח יותר הוא ההתקן התוך רחמי, שמונע הריון במהימנות גבוהה של 99.5%. התקן תוך רחמי מוחדר על ידי רופא לחלל הרחם והוא מונע הריון לתקופה של 5 שנים, באמצעות השפעה מקומית שיש על הרחם. כדאי להדגיש כי נשים בעלות התקן תוך רחמי יכולות לפתח דלקות באגן, ולכן השימוש בו מומלץ בייחוד לנשים שכבר ילדו בעבר.

ספוגית הפרוטקטאייד

אמצעי מניעה די חדש בישראל הוא הספוגית. ספוגית הפרוטקטאייד ספוגה בקוטלי זרע ומגיעה בגודל אחד שמתאים עצמו לכל אישה. אפשר לרכוש את הספוגית ללא מרשם רופא והיא ניתנת לשימוש עצמי פשוט. היא יעילה כמעט מיד לאחר הכנסתה לנרתיק ונוחה לשימוש. אין לה תופעות לוואי משמעותיות, מלבד כך שתיתכן רגישות לקוטלי הזרע של אחד מבני הזוג.

אמצעי מניעה לגברים

אמצעי המניעה הגברי השכיח ביותר הוא כמובן הקונדום. הוא לא רק יעיל במניעת הריון, אלא גם היחיד שמעניק הגנה מפני מחלות מין. בישראל משתמשים בו כ- 40% מהגברים ובסך הכול נמכרות כאן מדי שנה כמיליון חפיסות קונדומים.

עד היום שום אמצעי מניעה לא משתווה לקונדום מבחינת היתרונות. מדובר באמצעי פשוט, קל ונגיש שלא כרוך בהתערבות כימית או רפואית. הוא מעניק הגנה של למעלה מ-90% ומגיע בסוגים, צבעים וטעמים שונים.

אמצעי מניעה גברי הרבה פחות פופולארי הוא קשירת צינורות הזרע. במהלך ניתוח בהרדמה מקומית, חותכים את שני הצינורות המובילים את הזרע מהאשכים לשופכה. השיטה בטוחה כמעט ב-100% ומתאימה למי שלא מתכנן להביא ילדים, גם לא בעתיד.

חדש: גלולה למניעת הריון לגברים

אמצעי מניעה טבעיים

הימים הבטוחים: באשר לאמצעים הטבעיים, אחד הידועים בהם הוא השימוש בשיטת "הימים בטוחים". הבסיס של שיטה זו הוא זיהוי הימים הפוריים שבכל מחזור.

לרוב הביוץ מתרחש כ- 12-14 ימים אחרי תחילת הווסת. על מנת למנוע את קיומו של היריון לא רצוי, יש להימנע מקיום של יחסי מין בזמן הביוץ, 3 ימים לפני הביוץ ו-3 ימים אחרי הביוץ, כך שבסך הכול יש להימנע מקיום יחסי מין 7 ימים.

שיטה זו מוגבלת, מכיוון שהביוץ אינו מתרחש כל הזמן באותו יום בחודש. ההשיענות על ביוץ שמתרחש בזמן מסוים אינה מספיקה, ולכן שיטה זו לא אפקטיבית דיה למניעה של היריון והיא לא מומלצת לשימוש.

משגל נסוג: אמצעי טבעי נוסף שמקובל, כנראה כבר אלפי שנים, הינו המשגל הנסוג. בתרגול ממושך היה זה יחסית אמצעי בדוק, תלוי כמובן באופיו וכוח רצונו של בן הזוג. בשיטה זו הפליטה של הזרע מתרחשת מחוץ לגופה של האישה, במרחק רב מאזור הנרתיק.

שיטה זו היא אכן זולה ולא דורשת אמצעי מניעה כלשהו, אולם היא פוגעת בהנאה המינית של בני הזוג. כמו גם, אחוז הכישלונות בשיטה זו הוא גבוה, ובמהלכה הגבר נדרש לשליטה עצמית גבוה ומוחלטת.

יש לזכור, שיטות מניעה טבעיות אינן מגנות ממחלות שמועברות במהלך המגע מיני.

במידה והינך בהריון ( עד 7 שבועות) ואינך מעוניינת להמשיך את ההריון קיימת גלולה להפסקת הריון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן