יום רביעי, 27 ביולי 2011

הממשלה הזאת צריכה ייעוץ אסטרטגי

לא, לך אין אסטרטגיה. ראש הממשלה.

בימים האחרונים אני רואה איך לנגד עיני קורמת עור וגידים הטענה המרכזית שאני מעלה בשנים האחרונות בפני כל מי שרוצה לשמוע: לממשלה הזאת, וגם לאלה שקדמו לה, אין אסטרטגיה. אין מדיניות ברורה, אין הכתבה של יעדים, יש רק כיסוי תחת ושמירה על הכסא. בעולם העסקי ארגון מהסוג הזה לא היה שורד דקה. גם הממשלה הזאת, כמו כל גוף שמכבד את עצמו, צריכה ייעוץ אסטרטגי.
ייעוץ אסטרטגי הוא חלק מתהליך של ייעוץ שיווקי לעסקים קטנים, שבמהלכו מסייעים לארגון או לחברה להתמרקד במטרות ספציפיות ולחתור אליהן. התהליך הזה כולל חמישה שלבים: ניתוח מצב קיים, הגדרת יעדים אסטרטגיים, הערכת דרכי פעולה ובחירת המוצלחת ביותר, כתיבת תוכנית אופרטיבית להשגת דרך הפעולה, וכמובן – ביצועה. במהלך תהליך של שימור לקוחות, מסייעים לחברה או לארגון לזהות את היתרונות היחסיים שלה על פני המתחרים, ולנצל אותם בצורה עקבית ולאורך זמן על מנת לכבוש את היעדים האסטרטגיים שהציבה לעצמה.
למצער, נראה כי אף אחד מהשלבים הללו לא בא לידי ביטוי בממשלתנו הנוכחית. בספר המצוין "מדיניות ציבורית: יסודות ועקרונות", שיצא בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה, כותבים הכותבים, בראשותו של פרופסור דוד נחמיאס, שישראל סובלת ממשבר משילוּת חמור, הפוגע בתהליכי העיצוב והיישום של המדיניות הציבורית. בראיון שנתן נחמיאס לרגל יציאת הספר, הוא אמר שעקב אכילס של המדיניות הציבורית בישראל הוא היישום, וסיפק שם את הנתון המדהים, לפיו כ-70% מהחלטות הממשלה אינן מיושמות, מכיוון שתחלפות הממשלות בישראל גבוהה, וממשלות חדשות אינן מיישמות את ההחלטות של הממשלות הקודמות. אתם קולטים את זה? 70%. מההחלטות. אינן מיושמות. ואם זה לא תקיעות ברמה האסטרטגית – אני כבר לא יודע מה כן.

תגובה 1:

  1. עד כמה שאני יודעת חברי כנסת, שרי ממשלה ועוד אנשי מקצוע הפועלים במגזר הציבורי נעזרים בלוביסטים שתפקידם לספק להם מידע, תמיכה מקצועית וייעוץ אסטרטגי. כנראה שזה לא מספיק וצריך להרחיב את מערך הייעוץ בממשלה.

    השבמחק