חילוף חומרים

חילוף חומרים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חילוף חומרים

"אני שמן/שמנה בגלל שקצב חילוף החומרים שלי איטי"

חילוף חומריםמשפט זה הינו משפט קבוע, כמעט בכל אדם הסובל מהשמנה, נשאלת השאלה, האם זה נכון? האם יש קשר בין השמנה לקצב חילוף חומרים? האם קצב חילוף החומרים בגוף האדם משפיע על איך שהוא נראה (רזה או שמן?).

בכדי לענות על שאלות אלו, יש צורך להבין מספר מונחים בסייסים תחילה.

מהו חילוף חומרים (מטבוליזם)?

חילוף חומרים הינו תהליך פיזיולוגי-טבעי, אשר מתרחש בכל היצורים החיים.

במהלך תהליך זה, נקלטים חומרים מהסביבה (כגון: מזון) לתוך הגוף ובגוף מתחילים להתרחש כל מיני תהליכים כימיים וביוכימיים, על מנת לעבד את החומרים הללו, לפרק אותם לחומרים קטנים אחרים (כגון: חלבונים, חומצות אמינו, ויטמינים וכדומה), להפיק אנרגיה זמינה ולבסוף, פליטת החומרים שהגוף לא זקוק להם (בשתן, צואה, זיעה).

באם פעילות חילוף חומרים אינה מאוזנת ותקינה בגוף, יהיה קשה מאוד לאדם להתקיים ולחיות בצורה נורמלית.

השלבים בתהליך חילוף החומרים

שלב קליטת החומרים מהסביבה
בשלב זה, קולט הגוף את החומרים השונים לתוך המערכות השונות בגוף. לדוגמא: אדם אכל סלט ופיצה, מזון זה נקלט על ידי הפה ומעובר לקיבה דרך הושט.

המזון נחוץ בכדי להפיק אנרגיה מיידית וגם בכדי לעזור בבניית תרכובות שונות בגוף, לדוגמא: העצמות בגוף האדם, אינן יכולות לתפקד באופן פזיולוגי-נורמאלי, ללא סידן הניתן מאכילת מוצרי חלב.

שלב הקטבוליזם

בשלב זה מתחיל תהליך עיכול המזון ופירוקו לחומרים להם זקוק הגוף. עיכול המזון מתחיל בקיבה וממשיך ברובו במעי הדק ובחלקו הקטן במעי הגס.

פירוק המזון חשוב בכדי שיוכלו להתקיים תהליכים פיזיולוגים בגוף ולכן, חלבונים מתפרקים לחומצות אמינו, שומנים לחומצות שומן וכדומה.

במקביל לשלב זה, מתרחש שלב האנאבוליזם, במהלכו מתרחשת סינתזה של החומרים שהתקבלו מתהלים הקטבוליזם. התרכובת הסופית משמשת ועוזרת לבניית התאים, הרקמות והגוף בכלל.

שלב הפרשת הפסולת
שלב זה הינו האחרון ובמהלכו, לאחר שהגוף לקח לעצמו את כל שזקוק, מופרשת הפסולת באמצעות מערכת השתן אוו הצוואה.

בעיות בחילוף החומרים לרוב נובעות מתקלות גנטיות, מולדות או נרכשות, באחד משלבים אלו.

לדוגמא, קיים מחסור בגוף של ויטמינים, אנזימים או הורמונים להן זקוק הגוף, גם בכדי לקיים תהליכי חילוף חומרים נורמאליים וגם בכדי לבנות תאים, רקמות וכדומה, בכדי שהגוף יוכל להתקיים מבחינה פיזיולוגית תקינה.

חשוב לדעת, כי חילוף החומרים בגוף האדם מושפע ממספר גורמים:

  • גיל ומין (ככל שהאדם מבוגר יותר כך פוחת קצב חילוף החומרים שלו. בנוסף, נמצא כי לגברים קצב חילוף חומרים מהיר יותר מנשים).
  • גובה ומשקל
  • מסת שריר (מסת שריר גדולה תסייע להגברת פעילות חילוף החומרים)
  • מצב הורמונאלי ובעיקר פעילות תקינה של בלוטת התריס (התירואיד)
  • מחלות כרוניות, גנטיות, מולדות ואו נרכשות.

כל הגורמים הללו יחדיו משפיעים על קצב חילוף החומרים, באם יהיה מהיר או איטי. אנשים שקצב חילוף החומרים שלהם איטי, יצליחו פחות להפחית ממשקל גופם לעומת אנשים שקצב חילוף החומרים שלהם מהיר.

5 דרכים להגברת קצב חילוף החומרים?

1. הימנעות מביצוע דיאטה חמורה וצום יזום.

2. אכילה נכונה, בריאה ומאוזנת. מומלץ לאכול מספר ארוחות קטנות.

3. פעילות גופנית, כל יום לפחות 30 דקות, שילוב בין פעילות אירובית ופעילות גופנית עם משקולות. ככל שמסת השריר גדולה יותר, יש פחות שומן וחילוף חומרים מהיר יותר.

4. שתייה של לפחות 8 כוסות מים בכל יום.

5. שינה של לפחות 8 שעות בכל יום, שכן נמצא כי מחסור בשעות שינה מגביר את התיאבון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן