טיפול באמצעות קונסולת משחקים

טיפול באמצעות קונסולת משחקיםלא רבים מכירים את תחום הריפוי בעיסוק, אך מי שבקיא בתחום יודע שהוא מחייב יצירתיות וחידוש תמידיים, שנדרשים על מנת לגרום למטופלים להפעיל אזורי גוף פגועים, גם כשהדבר כרוך בכאב או באי נוחות ממשית.

לכן לא פלא שההמצאה החדשה של המכון להתפתחות הילד – קופת החולים (כללית) בחיפה הגיעה ממוחה הקודח של מרפאה בעיסוק בשם שרית טרסר, שהחליטה לנצל את יתרונם של קונסולות המשחקים הפופולאריות מסוג WII ודומיהם כדי לסייע לריפוי בעיות התפתחותיות אצל ילדים.

קונסולת משחקים וירטואלים לטיפול בבעיות התפתחות

ספורט למכורים למחשב

למי שלא מכיר, הסבר קצר: קונסולות המשחקים הן בעצם משחקי וידאו משוכללים, אשר מחוברים למסך הטלוויזיה, והפעלתם נעשית באמצעות שלטים מתוחכמים.

אותם שלטים, המופיעים לעתים בצורת שלט משחקי וידאו רגיל ולעתים בצורת מחבט טניס, מחבט גולף, הגה מכונית וכדומה, משמשים ככלי המשחק של השחקן.

בתוך השלטים מותקנים חיישנים מתוחכמים, כשחיישן נוסף מותקן מעל הטלוויזיה. בצורה זו המכשיר קולט את תנועות הידיים של השחקן ומתרגם אותן לתנועות שמבצעת דמותו שעל מסך הטלוויזיה.

למי שלא מכיר זה יכול להישמע מסובך, אבל כל ילד שמכיר את המכשיר – וכיום אין כמעט ילד שלא נתקל ב- WII ודומיו אצל חברים או בארועים חברתיים שונים – מתפעל אותו בקלות ומשחק בו בהתלהבות.

לכן היה זה רק מתבקש להכניס את קונסולת המשחקים לחדר הטיפולים לילדים, שבו צריך ליצור עבור המטופלים הצעירים מקורות עניין שהם גם מקפצה לריפוי גופני, נפשי או שניהם, ובאמת אפשר כבר למצוא את הקונסולה במחלקות רבות לילדים בבתי חולים ברחבי העולם.

קרוב לודאי שתוך זמן קצר הטרנד יתפשט גם אצלנו בארץ ונתרגל לראות בבתי החולים והמרכזים הטיפוליים ילדים פגועים המקפצים מול הטלוויזיה.

טיפול במשחק

היתרון המובהק של קונסולת המשחקים לעומת משחקי המחשב הקלאסיים הוא שאינו הופך את הילדים לבטטות כורסא מול המחשב, ההפך: הוא מפעיל אותם כמעט כמו במשחק ספורט אמיתי.

אמנם לא בכל משחק כל הגוף מופעל וגם תנועות הידיים הנדרשות הן לעתים קטנות יותר, אך המשחק מחייב את הילד למספר דברים חשובים:

  • יציבה טובה ושמירה על איזון
  • הפעלת שרירי הידיים והחזה
  • השגת מיומנות
  • שיפור הקואורדינציה
  • דיוק בתנועות

במהלך המשחק שפותח במכון להתפתחות הילד, על המסך מופיעה דמות של קוף, שאיתו משחק הילד. הדמות הוירטואלית מפעילה את הילד במשחקים השונים, מגרה אותו וגורמת לו להגיב לגירויים המופיעים על המסך בקצב משתנה, למשל לפוצץ בלונים או לפגוע בגירוי אחר על המסך.

השלטים שפותחו לצורך זה הם שלטים בצורת כפפות, המולבשים על ידי הילד. צורה זו מתאימה גם לילדים קטנים מאוד ולילדים עם בעיות אחיזה.

במהלך הפעילות מול המחשב הילד אינו מודע לכך שהוא נמצא במעין סוג של טיפול. הוא חווה את המשחק כהנאה ולכן ממשיך לשחק לאורך זמן, בהתלהבות ותוך הפעלת מאמץ גופני שמסייע לשיקומו.

באילו בעיות מטפלים באמצעות קונסולת המשחקים?

הקונסולה משמשת לטיפול במגוון רחב של בעיות:

  • בעיות התפתחות
  • בעיות יציבה ושיווי משקל
  • חולשה בחגורת הכתפיים
  • חולשה של איברים שונים למשל אחת או שתי הידיים
  • שיתוק מוחין
  • סרבול מוטורי

הטיפול מסייע גם במצב של ליקויים חברתיים מסוגים שונים. הטיפול בקונסולת המשחקים משמש פעמים רבות למקרים שבהם הילד לא משתף פעולה בטכניקות אחרות של ריפוי בעיסוק, שכרוכות באי- נוחות. המשחק סוחף את הילד ומוציא ממנו תוצאות חיוביות בלי התנגדות, שלא לדבר על כאב.

דילוג לתוכן