פסיכיאטריה אינטגרטיבית

פסיכיאטריהבשנים האחרונות מתפתח תחום הנקרא: פסיכיאטריה האינטגרטיבית – פסיכיאטריה שפונה מהנתיב המסורתי של דיאגנוזה וטיפול תרופתי, לעבר תפיסה הוליסטית יותר, המתייחסת לכלל גופו ונפשו של המטופל.

כחלק מתפיסה זו גם הטיפול משלב בין טיפול פסיכיאטרי, טכניקות פסיכולוגיות שונות ורפואה משלימה.

מטרת הטיפול לרפא מצוקות שונות, מכאבים ומחלות שלא נמצא להם הסבר ברמה הפיזיולוגית ועד לדכאון, חרדות, מצוקות חברתיות וקושי לאחר חוויות טראומטיות.

הפסיכיאטריה האינטגרטיבית שואפת להביא את המטופל לסיפוק, להערכה עצמית ולצמיחה אישית.
הבסיס התאורטי של הפסיכיאטריה האינטגרטיבית.

לפי התפיסה האינטגרטיבית, הבריאות, השקט הנפשי ואושרו של האדם מתבססים על איזון בשלושה מימדים של החיים:

MIND

זוהי הנפש, הכוללת גם את החלק הקוגנטיבי/ שכלי וגם את החלק הרגשי. החלק הקוגנטיבי הוא זה שכולל מחשבות, תפיסות, אמונות, זכרונות וכו'.

החלק הרגשי, שבו עוסק הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, כולל את החוויות הנפשיות, המצוקות, הפנטזיות ועוד, כולל חלקים לא מודעים בנפש. לפי הגישה ההוליסטית, ה- MIND האנושי הוא הרבה פעמים מצומצם ומוותר על אספקטים כמו דמיון ואינטואיציה.

גוף

המצב הגופני, כולל מחלות וכאבים, תזונה ועיכול, מין, הורמונים, מערכות הגוף השונות, פעילות גופנית ועוד. הפסיכיאטריה הקלאסית נוקטת בגישה גופנית כלפי מחלות הנפש, בנסיון למצוא את מקורה הביולוגי של כל הפרעה ובהתאם את הטיפול המתאים.

יחד עם זאת, הפסיכיאטריה בדומה לשאר תחומי הרפואה, מרוכזת רק באזור גופני מסוים, במקרה זה המוח, ונוטה להתעלם משאר חלקי הגוף. הגישה האינטגרטיבית לעומת זאת מאמינה בנתינת תשומת לב לחוויה הגופנית ולמערכת הגומלין בינה לבין החוויה הנפשית.

הגישה גם מאמינה בחשיבות התזונה והפעילות הגופנית לבריאות הגוף והנפש, בדומה לרוב הגישות ברפואה האלטרנטיבית.

רוח

הכוונה לאותו מימד המעלה את האדם מעל ליומיומי אל חוויה מורכבת ועמוקה יותר, היוצרת אחדות בינו ובין העולם. המימד הרוחני מתבסס על מערכת אמונות, לאו דווקא דתית, אשר מאפשרת לכל אחד להיעזר בה כדי להתמודד עם מצוקות, קשיים ואובדן.

אבחון פסיכיאטרי אינטגרטיבי

שלושת הגורמים שממנו מורכב האדם נבחנים כאשר הוא ניגש לטיפול אינטגרטיבי, ולאורם גם מתנהל התהליך הטיפולי. בין היתר נבדקים:

  • מאפיינים גופניים – תזונה, פעילות גופנית, אורח חיים כמו איכות השינה וחיי המין, מחלות שונות ועוד. לעתים המטופל מתבקש להביא בדיקות דם או שתן לצורך אבחון.
  • מאפיינים נפשיים – בדיקת מערך האמונות והגישות של המטופל, אילו מחשבות "תוקעות" אותו, מה עוזר לו, מיהם האנשים הקרובים אליו. ישנם מטפלים העורכים מבחנים פסיכולוגיים שונים, כמו מבחן הרורשאך או מבחני אישיות אחרים.
  • מאפיינים אנרגטיים – היכן ישנה תקיעות בחשיבה, אילו כאבים גופניים או נפשיים נוטים לחזור ולהופיע, מהם דפוסי ההתנהגות הבעייתיים, אילו אמונות מובילות את המטופל.

טיפול על פי הפסיכיאטריה האינטגרטיבית

הטיפול מתרכז ברכישת מודעות למאפיינים הגופניים והשכליים/ נפשיים (MIND) של המטופל והשגת יכולת שליטה עצמית והרפייה. בין היתר הדבר נעשה באמצעות:

  • מדיטציה וטכניקות הרפיה נוספות- מסייעות להשגת מודעות למתח השרירים, לעומק הנשימה, לתחושה בכל איברי הגוף
  • היפנוזה
  • דמיון מודרך
  • שיחות המכוונות להשגת מודעות לצורת המחשבה והרגש

פרט להנחייה ולימוד הפרקטיקות הללו, המטפל גם מפנה לפעמים את המטופל למטפלים אחרים, למשל מטפל במגע או באמנות, תזונאי ועוד.

בנוסף, הפסיכיאטר האינטגרטיבי, כמו פסיכיאטר רגיל, גם רושם תרופות במקרים של בעיות דחופות או קריטיות. יחד עם זאת, תרופות ניתנות באופן יותר מדוד ותוך שילוב טכניקות נוספות שיוכלו להביא להחלמה שלמה ממקום של שינוי אורח החיים ואורח החשיבה.

דילוג לתוכן