התקפי זעם אצל מתבגרים

התקפי זעם מתרחשים כאשר מתבגרים מוצפים רגשות חזקים, תוך איבוד שליטה על התנהגות ורגשות. לרוב, מדובר בחלק רגיל בשלבי ההתבגרות, אולם במקרה שהתפרצויות הזעם הופכות תכופות וחמורות, כנראה מדובר בבעיה המצריכה טיפול.

בזמן התפרצות זעם, חיוני להישאר ליד המתבגר ולסייע לו להירגע. בהדרגה, הוא ילמד כיצד להתמודד עם הרגשות ולהתנהג באופן צפוי יותר. אולם במידה שהמצב יוצא מכלל שליטה, רצוי להיוועץ עם איש מקצוע מעולם בריאות הנפש.

התקפי זעם – במה מדובר?

ההתקפים מתרחשים כאשר מתבגר מאבד שליטה על התנהגותו ורגשותיו. הוא אינו מסוגל להירגע, או שהוא מוצף מחשבות רבות המובילות להתלקחות של התקף הזעם. זוהי הצפה רגשית המעוררת חשש אצלם ואצל הוריהם.

בעת שרגשותיהם סוערים, עשוי המתבגר להתפרץ בזעם. כאשר ההורים יודעים כיצד להגיב לרגשות ולגורם המצית ומתסיס את הסערה, הם לומדים בהדרגה את הכישורים הנדרשים להתמודדות עם אותן התנהגויות ורגשות.

לא כל רגש חזק הוא התקף זעם. בני נוער עשויים להתנהג לעיתים באופן כועס ומרדני, אך עדיין אין פירוש הדבר שמדובר על אובדן שליטה או חוויה של התקף.

התקפי זעם – מהם הגורמים?

עדיף שלא לעשות שימוש עודף במונח "זעם", שהרי בדרך כלל אין מדובר רק ברגשות של תסכול וכעס, אלא בתערובת רב-גונית של רגשות. מתבגר החווה התקף זעם עשוי להיות בסך הכל מבוהל, מתוסכל, מאוכזב או כועס על חוויות כלשהן שחווה – משפחתיות, חברתיות או אחרות; לעיתים, אותה חוויה מציפה אותו וגורמת לתחושה של אובדן שליטה, עמה קשה להם להתמודד (ולמי לא, בעצם?).

התקף זעם משמעותו לקות רגשית, כאשר מתבגר עם הפרעה זו עבר את שלב המרדנות ועבר לשלב מתקדם יותר – של קריאה לעזרה. על מנת להתמודד טוב יותר עם המצב, כדאי ללמוד יותר אודות טיפול בכעסים אצל מתבגרים.

התקפי זעם אצל בני נוער – תסמינים

לרוב, התקף זעם נמשך דקות ספורות עד חצי שעה ויהיה אינטנסיבי במיוחד בדקות הראשונות שלו. במשך ההתקף, עשוי המתבגר להביע צעקה, צרחה או בכי, לבעוט בחפצים סביבו או לטרוק דלתות; פניו מאדימות, הבעת פניו כעוסה למדי והוא כמו מוכן לקראת קרב קשוח; לעתים הוא עשוי להראות סימנים של התנהגות אלימה.

ראו גם: טיפול נפשי אונליין

Rate this post

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *