יום שני, 12 במאי 2014

כימותרפיה – המלחמה נגד הסרטן



כימותרפיה היא המוצא היחיד עבור חולי סרטן רבים. הטיפול הכימותרפי יכול להתבצע בשיטות שונות, עם חומרים שונים, והמטרה שלו היא לחסל את התאים הסרטניים. מדובר בתהליך קשה מאוד שמחליש את הגוף אך נחוץ כדי למגר את המחלה.
התחלואה הנגרמת בשל סרטן עלתה והתפשטה במידה ניכרת לאורך השנים. כיום, רבים האנשים שחולים בסרטן, ולאור העובדה שמעטים דואגים לבדוק את עצמם על בסיס קבוע, רבים יגיעו לשלבים מתקדמים של המחלה, ומתוכם רבים יצטרכו לעבור טיפולי כימותרפיה קשים מאוד.

מהו הטיפול הכימותרפי?

כימותרפיה היא טיפול שבו משתמשים בחומרים כימיים כדי להשמיד תאים סרטניים שנמצאים בגוף, על ידי כך שפוגעים ביכולת שלהם להתחלק ולהתרבות ולמעשה להתפשט בגוף. הטיפול מבוסס על חומרים שונים ובמינונים שונים, ונועד לנסות להאריך את חיי המטופלים ולעזור להם להילחם בסרטן.
בדרך כלל הטיפול ניתן למי שהסרטן שלו במצב מתקדם וניתוח לבדו, להוצאת התאים הסרטניים, לא מספיק כדי לרפא את הגוף. מדובר באחד הטיפולים הקשים ביותר וגם הבעייתיים ביותר שיש, כיוון שלצד הרס וקטל של תאים סרטניים, נהרסים גם תאים בריאים, ולכן הגוף של החולה נחלש. ובכל זאת, במקרים רבים, שבהם הסרטן הגיע לשלב מתקדם, זו האופציה הטובה ביותר עבור לוחמה בתאים הסרטניים.

טיפולים משלימים

כאמור, הטיפולים הכימותרפיים מחלישים את הגוף, כיוון שהם הורגים גם תאים חיים. לתופעה הזו נלוות גם כמה תופעות לוואי, כמו חולשה, בחילות והקאות, שמקשות על ניהול סדר יום כשגרה.
על אף כל הקושי, מדובר בטיפול הכרחי כדי שאפשר יהיה להרוג את התאים הסרטניים ולהחזיר את הגוף למצבו הקודם. משום כך, רופאים רבים ממליצים על טיפולים משלימים לטיפולים הכימותרפיים, ואלו עוזרים להפחית במידה מסוימת את תופעות הלוואי; במקרים מסוימים, תופעות הלוואי נעלמות כליל. אחד מהטיפולים האלו הוא תוספי תזונה שעוזרים לחזק את המערכת החיסונית.

תרופות כימותרפיות

יש כמה סוגי כימותרפיה שניתן לתת למטופל, שמשפיעים על הגידולים הסרטניים השונים. לכל תרופה יש תופעות לוואי שונות.
בין התרופות שאפשר לראות היום ברפואה המודרנית:
מתוטרקסאט- התרופה מעכבת היווצרות של חומצה פולית, שבלעדיה התא לא יכול לשכפל עצמו ועל כן הגידול נעצר.
אנטי מטבוליטים- ישנה קבוצה של תרופות שחוסמות את המטבוליטים, דבר שחוסם את מחזור התא ועל כן שכפול התאים נעצר.
אנטרציקלינים- קבוצת תרופות השייכות למשפחת יוצרי רדיקלים חופשיים.
Alkylating agents- תרופות אלה פועלות על שלב המנוחה של התאים, וכך הן מונעות את ההתחלקות שלהם והמשך הגידולים.
כל אחת מהתרופות לעיל ואחרות יכולות להינתן למטופלים לפני הניתוח להוצאת הגידול, בכדי לעכב את התפתחות הגידול עד הניתוח, או אחרי הניתוח כדי להשמיד גרורות שאולי נמצאות בגוף ולא היה ניתן להוציא אותן.

יום שלישי, 4 במרץ 2014

כימותרפיה לחולי סרטן


 
מאמר מאת חברת פארמולוג'ק בע"מ - המונח כימותרפיה הוא נפוץ מאוד היום בישראל ובכל העולם, ולהרבה אנשים לצערנו מתבשרת ההודעה שהם צריכים לעבור את הטיפול. מה זה בדיוק, איך זה עובד ומהן תופעות הלוואי?

מחלת הסרטן הפכה להיות סוג של מגיפה בשנים האחרונות. עוד ועוד אנשים מגלים להפתעתם שהם חולים בסרטן, אחרי שנים שבהן הם חשבו ש"לנו זה לא יקרה". יש סוגים שונים של סרטן וסיבות שונות להתפרצות המחלה. בהרבה מקרים, מספיק ניתוח להוצאת הגידול הסרטני, ובזה ההליך הרפואי מסתיים. החולה עובר ניתוח, ולאחר מכן חוזר לבדיקות תקופתיות לצורכי מעקב. אבל יש גם הרבה מקרים שבהם צריך לעבור טיפול כימותרפיה לא קל, שמביא איתו קושי פיזי ורגשי, ותופעות לוואי שונות.

הסיבה לטיפול הכימותרפי היא הצורך להשמיד את התאים הסרטניים על ידי פגיעה ביכולת החלוקה שלהם (גידול סרטני נגרם עקב האצה מוגברת בקצב חלוקת התאים). כימותרפיה היא שיטה טיפולית ברפואה הקונבנציונלית המבוססת על טיפול בחומרים שונים, כאשר כל חולה מקבל מינון שונה, והם מעכבים את ההתפתחות של הסרטן או לחילופין משמידים את התאים הסרטניים לגמרי. המטרה של הטיפול היא למעשה להאריך את חייו של המטופל.

ההיסטוריה של הטיפול הכימותרפי מתחילה במלחמת העולם השנייה, אז היא התגלתה במקרה על ידי פאול ארליך, בקטריולוג גרמני מפרנקפורט, שהניח את העקרונות לטיפול בתאים סרטניים על ידי שימוש בתרופות. במבצע שהתרחש בזמן המלחמה, התגלה שגז החרדל החנקני מביא לירידה בספירת תאי הדם הלבנים, ובעקבות כך התברר שההשפעה תהיה זהה גם על תאים סרטניים. הטיפולים הראשונים היו בשנות ה 40 של המאה ה 20, והם לא הראו תוצאות לטווח הרחוק, אך כן הראו השפעה גדולה של החרדל החנקני על גוף המטופלים. עם השנים, השיטות לטיפול הכימותרפי השתנו והשתפרו.

תופעות לוואי של הטיפול הכימותרפי

קשה לומר שהיום הטיפול הכימותרפי הוא "מושלם". אומנם הוא יוצר את ההשפעה הרצויה, אך הוא מביא איתו תופעות לוואי לא נעימות כלל, שנגרמות עקב הרס של תאים בריאים לצד תאים סרטניים. בין תופעות הלוואי הנפוצות: בחילות והקאות, חוסר תיאבון, אובדן או פגיעה מסוימת בחוש הטעם ושלשולים.

בגלל הקושי הפיזי שנוצר בעקבות הטיפול הכימותרפי, הרבה חולים שעוברים את הטיפול פונים לרפואה המשלימה כדי לקבל טיפול שיעזור להקטין את העוצמה של תופעות הלוואי, או למנוע אותן לחלוטין. המטופלים מקבלים בין השאר תוספי תזונה שמחזקים את המערכת החיסונית שלהם. חשוב לציין שאת הטיפול הנלווה צריך לקבל תוך התייעצות עם הרופאים המטפלים.

הטיפול הכימותרפי עשוי להימשך מספר חודשים, שבהם המטופלים סובלים לא רק פיזית, אלא גם רגשית, בעקבות ההשלכות של המחלה ותופעות הלוואי. זו הסיבה שרבים חוששים להתחיל בטיפול, אבל בלעדי הטיפול, לגוף אין סיכוי לשרוד זמן רב.