הפרעות אכילה מאופיינות בדפוסים קיצוניים ושגויים של אכילה, שמופיעים כתגובה לחוסר שביעות רצון מממדי הגוף.  הדפוס השגוי בא לידי ביטוי בצריכה מוגזמת של אוכל, או הימנעות מוחלטת ממנו. חוסר היכולת לשאת רגשות שליליים, בעיקר, ממלאים תפקיד חשוב בהיווצרותן של הפרעות אכילה.

הפרעות האכילה הנפוצות,כפי שמופיעות בספר האבחנות הפסיכיאטריות (DSM) הן:

אנורקסיה נרבוזה– הפרעת אכילה זו היא מהמסוכנות ביותר. היא מאופיינת באכילהמועטה ביחס לצריכת המזון הנדרשת לקיום. פחד מפני עלייה במשקל (גם כאשר המשקל נמוך מאוד), תפיסה מעוותת של הגוף  שנתפס כשמן על אף הרזון.

בולימיה נרבוזה– מאופיינת בבולמוסי אכילה שנמשכים פרק זמן קצר (שעה-שעתיים). ובצריכת כמויות מזון גדולות. הבולמוס נחווה כאובדן שליטה ולאחריו מגיעים רגשות אשמה, בושה והתנהגויות "מטהרות", כמו: הקאה, שימוש במשלשלים או בחוקנים, צומות ופעילות ספורטיבית מאומצת. משקל הגוף מהווה מדד משמעותי להערכה עצמית.

 הפרעת אכילה כפייתית – מאופיינת בבולמוסי אכילה שנמשכים פרק זמן קצר (שעה-שעתיים). כמות המזון הנצרכת גדולה בהשוואה לכמויות האוכל שהאדם אוכל בזמן אחר. הבולמוס נחווה באובדן שליטה ולאחריו מגיעים רגשות כמו אשמה, בושה ומצוקה רבה, ללא התנהגויות מפצות, כמו הקאות.

הפרעת אכילה לא ספציפית –הפרעות האכילה השכיחות ביותר הן אנורקסיה ובולמיה ויש להן אפיונים מוגדרים ומובחנים. להפרעת אכילה לא ספציפית אין אפיונים מוגדרים. הפרעת אכילה שיש לה מאפיינים בודדים מכל הפרעה המצוינת לעיל. לדוגמא: לא ניתן להגדיר באופן מלא את ההפרעה כאנורקסיה משום שהמטופלת מודעת היטב להיותה רזה באופן קיצוני (אפיון השונה מהמוגדר).

הגורמים להפרעות אכילה

הפרעות אכילה עשויות להיווצר כתוצאה ממספר גורמים:

בחלק הביולוגי קשיים בוויסות מנגנוני הרעב והשובע, המושפעים מהורמונים שונים.

בחלק הגנטי מחקרים מעידים כי הסביבה יכולה לשמש כגורם סיכון מוקדם לפיתוח הפרעות אכילה. לדוגמא: קשיים ובעיות במערכות היחסים המשמעותיות, בעיקר עם ההורים, עשויות להוות גורם סיכון להתפתחות הפרעות אכילה. הקשיים הנפשיים שילד/ה חווים כתוצאה מעימותים, ביקורת, דחייה, התעללות, הענשה מוגברת, עשויים להוביל לתחושת חוסר שייכות. לגרום להתפתחות דיכאון, הפרעות אכילה ועוד.

בחלק המשפחתי, משפחות שעסוקות בדיאטה וברזון, רוב הזמן, עשויות להיות קרקע פורייה להתפתחות הפרעות אכילה, בשל היות ההורים, מודל לחיקוי, או ביקורתיים בכל הנוגע לאוכל ולמשקל גוף.

הפן התרבותי מדבר על תרבות השפע אל מול תרבות הרזון. התרבות בת ימינו מקדשת רזון בכל מדיה אפשרית.  הרצון להשתייך לקבוצה שנחשבת כבעלת סטטוס גבוה, עשויה להיות גורם סיכון להתפתחות הפרעות אכילה.

הטיפול בהפרעות אכילה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול בסכמה תרפיה, משמשים לטיפול באלמנטים הנפשיים והרגשיים של הפרעות אכילה . סוג טיפול זה נעשה כדי לשנות את המחשבות והרגשות כלפי אוכל, אכילה, דימוי גוף ודימוי עצמי.  במקביל, בונים הרגלי אכילה נכונים ולומדים כיצד למנוע את הישנות התופעה.

הטיפול בהפרעות אכילה מותאם לכל הפרעה. לא בכל הפרעה ניתן לטפל בקליניקה פרטית אלא באמבולטורית. לכן האבחון וההערכה מהווים שלב מאוד חשוב.

ולכן, אם אתם חושדים שיש לכם הפרעת אכילה או למישהו מקרוביכם או שאתם מודעים לבעיה, והגעתם לכאן, אל תהססו להתקשר ולהתייעץ.

החלק הקל בטיפול הוא הבנת הבעיה. החלק החשוב הוא הרצון העז בשינוי והחלק הקריטי הן הפעולות לשינוי.

אם הגעתם לכאן, כנראה שאתם משוועים לשינוי  והשינוי אפשרי! תבחר/י בדרך לחופש !

עוד אודות הטיפול הקוגנטיבי ההתנהגותי

למידע נוסף ו/או קביעת פגישה  התקשר/י  052-6559524