יום ראשון, 6 במאי 2012

טיפול באנדומטריוזיס - שיטות טיפול קונבציונליות וטבעיות


אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית, שלא ניתן לרפא אותה באופן מוחלט. עם זאת , במרבית המקרים ניתן להקל מאוד על סבלן של הלוקות בה, תוך שימוש באמצעים ושיטות טיפול מגוונות. יש טיפולים תרופתיים וטיפולים המשפיעים על המאזן ההורמונלי בגוף ולצידם ניתוחים או  שיטות של רפואה אלטרנטיבית שמאפשרות הקלה משמעותית או הפוגה ארוכה בתסמינים.

החסם העיקרי לפני תחילת טיפול באנדומטריוזיס הוא האבחון המאוחר של נשים הסובלות מהבעיה : בגלל חוסר מודעות וחשש מהליך האבחון, נשים רבות יראו בתסמיני המחלה גרסה קיצונית של כאבי מחזור רגילים ושלל תופעות אחרות וללא אבחון מדויק לא ניתן יהיה לטפל בבעיה עצמה.

אבחון בניתוח לפרוסקופי


תסמיני אנדומטריוזיס יכולים להצביע גם על בעיות רפואיות אחרות, לכן ישנה חשיבות רבה לתשאול הראשוני, באמצעות ניתן לשלול סרטן, בעיה אוטואימונית, הפרעות במערכת ההורמונלית ועוד. בחינה גופנית של הנרתיק, לפעמים גם של הרקטום, בידיו של רופא המיומן באבחון אנדומטריוזיס יכולה לזהות חלק מתאי רירית הרחם הממוקמים בחלל הבטן או במעי. אולטרסאונד נרתיקי ובדיקות CT ו – MRI מאפשרות זיהוי של תופעות שלא ניתן לזהות בעין, כמו ציסטות שחלתיות ושרירנים ברחם.

לפרוסקופיה היא האמצעי המדויק והיעיל ביותר לאבחון אנדומטריוזיס. מדובר בהליך של החדרת ציוד אופטי לחלל הבטן באמצעות נקבים בבטן ולקיחת דגימות (ביופסיות) של רקמות חשודות לאבחון במעבדה.

אנדומטריוזיס וטיפול קונבציונלי

טיפול תרופתי או הורמונלי


שני סוגים עיקריים של טיפולים תרופתיים יעילים באנדומטריוזיס : הראשון, הוא באמצעות נוגדי דלקת לא סטרואידיאליים, שהשפעתם בשיכוך כאבי המחלה באופן ניכר. יחד עם זאת, הם לא משנים את המצב הקיים והאנדומטריוזיס ממשיך להתקיים, רק בתסמינים מופחתים. לרוב מדובר בתרופות די שגרתיות כמו וולטרל ואדביל, שהשפעתן טובה על כאבים מתונים יותר. בשימוש ארוך טווח, חשוב להיות במעקב ולהיזהר מפגיעה בקיבה ובתפקוד הכליות.

טיפול הורמונלי, לעומת זאת, משפיע על נגעי תאי הרירית עצמם. תאי הרירית הפזורים בחלל הבטן ובמקומות אחרים, מיצרים אסטרוגן המחזק את קיומם והתפשטותם ועמידים בפני פרוגסטרון בשיעורים הרגילים. לרוב, בזמן הריון, שיעור הפרוגסטרון בגוף גבוה כל כך, שהוא מדכא את תסמיני המחלה. הדרך הפשוטה לצמצם את התסמינים היא באמצעות נטילה רצופה של גלולות למניעת הריון (הכוללות פרוגסטרון), גם בימי המחזור החודשי. השיטה יעילה ובטוחה, אך יכולות להיות תופעות לוואי מגוונות : כאבי ראש, עליה במשקל, אקנה ועוד. גלולות למניעת הריון אינן מומלצות לנשים מעשנות מעל גיל 35 או למי שיש לה פוטנציאל תורשתי לבעיה בקרישיות דם.

טיפול באמצעות פרוגסטינים (פרוגסטרון סינטטי) הוא חלופה לגלולות. ניתן לקבל אותו בבליעה כמוסות, בזריקה אחת לשלושה חודשים, דרך התקן תוך רחמי המפריש את החומר (מתאים לנשים שלא מעוניינות להרות בזמן הקרוב). לצד אלה יצאו בשנים האחרונות טיפולים יעודיים לאנדומטריוזיס, שכדאי לבחון את יעילותם בהמלצת הרופא.

ניתוח 

האופציה של ניתוח לפרוסקופי מתאימה בכמה מקרים : כשהאיש נמצאת בתהליך של ניסיונות להרות והשימוש בפרוגסטרון או בגירסאות הסינטטיות שלו לא יאפשר לה הריון, כשטיפול תרופתי לא הקל על התסמינים וכשיש ציסטות שחלתיות או ממצאים אחרים הדורשים הסרה ובירור נוסף. הניתוח, בזכות הציוד האופטי המאפשר בחינה קרובה של מערכות הרביה, מאפשר לבדוק את התפקוד השחלות ולהסיר הדבקויות, ציסטות ונגעים שפירים. אחוז הסיכון להסתבכויות משמעותיות, כמו פגיעה בכלי דם או במעי, נע סביב עשירית האחוז, בין 0.6 ל- 1.8 מקרים מתוך אלף ניתוחים.

טיפולים משלימים


ישנם טיפולים משלימים שיכולים לצמצם את הסימפטומים של אנדומטריוזיס, על ידי הפחתת שיעור האסטרוגן, חיזוק המערכת החיסונית, חיזוק האגן והעצמה נפשית.

תזונה – ניתן להפחית את רמות האסטרוגן בגוף על ידי צריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ובפיתואסטרוגנים (החוסמים את רצפטור האסטרוגן), כמו אפונה, עדשים, פטל אדום, פטרוזילה, שומר, גזר ומזונות נוספים. ניתן גם להגביר את המטבוליזם של הכבד, על מנת לפנות אסטרוגן מהגוף, באמצעות ברוקולי, כרובית ועוד.

ניתן גם לחזק את המערכת החיסונית באמצעות תה ירוק, גינג'ר, שעועית ועדשים, בצל, שום ועוד.

במקביל מומלץ להמנע ממזונות עם שומן רווי, סוכר וקמח לבן, אלכוהול, קפאין, מוצרי חלב וסויה.

איזון ויטמיני ותוספי מזון  - יש מספר תוספי מזון המשפיעים על עוצמת התסמינים ומחזקים את מערכת החיסון. הבולטים שבהם : אבץ, מגנזיום, סידן וויטמין B.

חיזוק רצפת האגן – התכווצות יתר של שרירי רצפת האגן, המלווה בכאב ממושך, היא תופעת לוואי שכיחה הנובעת מתגובת הגוף לכאב האנדומטריוזיס. ניתן לחזק את שרירי רצפת האגן באמצעות תרגול פילאטיס או טיפול פיזיותרפי.

רפואה משלימה  - טיפולי רפואה משלימה שונים, כמו הומאופטיה, רפלקסולוגיה, רפואה סינית ואקופנטורה (דיקור סיני) יכולים לסייע בהקלה על התסמינים. חשוב להגיע אל מטפל המנוסה בטיפול באנדומטריוזיס – שיתאים לכן את הטיפול הטוב ביותר עבורכן.

מהם הסימפטומים של אנדומטריוזיס?


אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית שעיקרה הסיבוכים הקשורים לתאי רירית הרחם שנודדים אל אזורים אחרים בגוף ויוצרים שם זיהומים ודלקות. תאי רירית הרחם יכולים להופיע באיבר המין ובחלל הבטן ובמקרים אחרים הם חודרים גם למעי, לשלפוחית השתן ולרקטום. בזמן המחזור החודשי, בהשפעת הורמונים המין, תאי רירית הרחם יכולים להגיב בדימום לא טבעי ומכיוון שלדימום אין יכולת להתנקז החוצה – נוצרות דלקות מקומיות שמתפשטות אל הסביבה ולפעמים גם ציסטה (אנדומטריומה). סיבת המחלה לא לגמרי ברורה – ישנן מספר סברות.

אנדומטריוזיס, שנפוצה אצל נשים גורמת לכאבים, שיכולים להחמיר עד למצב של חוסר תפקוד, לאי תפקוד של חלק מהאיברים, בעיות במתן שתן ולפעמים גם לפגיעה בפוריות. במחלה, שניתן לאבחן אותה באמצעות ניתוח לפרוסקופיה, ניתן לטפל בשיטות שונות, על מנת להקל על התסמינים ולהביא להפוגות בה. מזור מלא, עדיין לא נמצא.

שכיחות אנדומטריוזיס


אנדומטריוזיס נפוץ בקרב 10 עד 15 אחוז מהנשים בגילאי הפוריות ויכול להופיע בכל גיל מגיל ההתבגרות עד להפסקת הוסת. אחוז ניכר מהנשים הסובלות מבעיות פוריות (עד חמישים אחוזים) סובלות גם מאנדומטריוזיס, אך לרוב משך הזמן בין הופעת הסימפטומים הראשונים לאבחון המחלה הוא ארוך ומגיע ל-8 – 9 שנים, בגלל העדר מודעות בציבור ובקרב העוסקים במקצועות הטיפול. ישנה השפעה תורשתית על התפרצות המחלה – הסיכוי להופעתה בקרב נשים שלהן בת משפחה שסובלת מאנדומטריוזיס גדול פי 7.

אנדומטריוזיס סימפטומים


המחלה משפיעה בדרכים שונות ומזוהה בגוף בהקפים שונים. היא יכולה לגרום לסבל רב, גם אצל אישה שלא נמצאו אצלה כמעט תאי רירית רחם מפושטים בגוף. אצל נשים אחרות, למרות הקף התפשטות גדול, הסימפטומים יהיו מינוריים.

הסימפטומים העיקריים באנדומטריוזיס הם כאבי אגן, כאבים בזמן המחזור החודשי, הנובעים ממקור רחמי , כאבים בזמן יחסי מין וכאבים בזמן מתן שתן. הכאבים מחריפים בזמן המחזור אך יכולים להופיע לכל אורך החודש ולהתפשט לגב התחתון, הבטן התחתונה, פי הטבעת, מותנים ורגליים.

במקרים החריפים יותר, עוצמת הכאב לא מאפשרת תפקוד יום יומי תקין ונדרשת פניה למרפאת כאב.

מאפיין נוסף של המחלה הוא הפרעות במחזור : דימום מוגבר או דימום שמקדימות אותו הפרשות חומות. אנדומטריוזיס יכול להשפיע גם על מערכת העיכול ולהביא לשלשולים, כאב באיזור הרקטום, דמם רקטלי ומאידך גם עצירות וכאבים עזים בזמן יציאה. בגלל דמיון רב בין התסמינים, חלק מהלוקות המחלה מאובחנות כבעלות תסמונת המעי הרגיז.

בעיות פוריות 

אחת מהתופעות הקשות שמתלוות למחלת אנדומטריוזיס הוא בעיות פוריות.